Nacksmärta.

Nacksmärta är den näst vanligaste orsaken till att man söker hjälp hos kiropraktor. I genomsnitt 23% av den vuxna befolkningen har vid något tillfälle upplevt nacksmärta de senaste två veckorna.

Nacksmärta kan orsakas av en mängd orsaker: bland annat skada, överdriven muskelspänning, dålig hållning, stress, käkproblem, i vissa fall problem i diskarna, men främst av allt: problem i mellanlederna.

Nacken är väldigt rörlig och den stöttas upp av en relativt liten muskelmassa. Kombinerat med att den måste hålla uppe och röra vårt huvud, som väger mellan 7-8 kg, är det förvånansvärt att nacksmärta inte är vanligare än vad det är! Detta skulle kunna jämföras med ett bowlingklot ovanpå en pinne som stabiliserats av små, tunna, elastiska band. Då är det är lätt att se hur nacken kan skadades och orsaka smärta.

En mängd andra yrkesgrupper behandlar nacken, från läkare till filipinska frisörer. Men kiropraktorer är experter på att behandla nackens mekaniska problem, både säkert och effektivt. Om du vill ha experthjälp bör du söka dig till någon som behandlar dessa problem mycket regelbundet.

Stor uppmärksamhet har riktats från forskarvärlden efter framgångarna för kiropraktisk behandling av nacken. Ett antal studier har funnit en dokumenterad säkerhet och effekt av kiropraktisk behandling.

Självklart är orsakerna till ont i nacken och huvudvärk många och varierande. Kiropraktorer är särskilt utbildade för att korrekt diagnostisera och behandla nacken.